Skip to content


Criza stimuleaza cresterea tepelor

Se pare ca in ultima perioada, din cauza crizei financiare globale frecventa tepelor a crescut, cel putin asta se observa pe reclamagiu.ro.  Ce tepe au mai aparut:

1. Companiile de telecomunicatii promoveaza servicii pe care nu ti le mai ofera. Astfel Orange promoveaza Orange Young, te face sa iti reancarci cartela si apoi cand sa-ti activezi optiunea, Orange are o „defectiune tehnica” si iti refuza activarea.

2. Unele companii iti trimit prin posta plicuri cum ca poti castiga o suma mare de bani dar trebuie sa suni la un numar cu suprataxa (nu scrie ca e cu suprataxa dar e de tipul 090…..) si apoi te pun in asteptare. De castigat nu castigi si in final iti vine nota de plata la telefon si iti piere cheful de orice concurs.

3. Te duci sa cumperi o carte pentru copilul tau. Incerci sa o citesti si vezi ca este plina de greseli. Cand vrei sa o schimbi nu se poate iar editura iti spune ce ar trebui sa citesti in locul a ceea ce scrie dar nu iti da banii inapoi.

4. Ai ghinionul sa iti loveasca masina o alta masina asigurata la Carpatica. Nu esti de vina dar daca vrei sa iti folosesti masina nu ai decat sa scoti banii si sa platesti reparatia si asta pentru ca singura ta vina este ca traiesti in Romania si nimeni nu ia masuri pentru ca CSA doarme.

5. Te abonezi la Internet prin Romtelecom si iei si serviciul de voce de la ei. Din acelasi motiv ca la Orange, „motive tehnice” ei iti reziliaza servicul de Internet (cel pentru care ai facut de fapt contractul) si te pun sa platesti in continuare telefonul chiar daca nu ai nevoie de el.

6. O primarie din Romania a inventat o noua taxa, taxa pe copii de gradinita care este mai mare decat alocatia copiilor. Parca educatia pana la 10 clase era gratuita sau asta era inainte de Revolutie?

7. Cumperi diferite lucruri de care ai nevoie si ai ghinionul ca tocmai tie sa ti se strice ce ai cumparat. Mergi la Service si fie iti este revocata garantia, fie nu iti este reparat aparatul in timp util si singura sansa pe care o ai este sa iti cumperi inca o data acel lucru (poate de la o alta companie)

… si acestea sunt doar o mica parte din tepele institutionalizate. Voi peste ce alte tepe ati mai dat?

Posted in Reclamatii.

Tagged with , , , .


4 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Iosif says

    vreau sa fac o reclamatie !
    ai dreptate !
    cu cartile am patit-o si eu !
    salutari !

  2. Iosif says

    reclam si eu !
    ai dreptate !
    salutari all !

  3. Voda Laurentiu says

    Solutii anticriza – Stimularea reclamantului ce sesizează o faptă de evaziune fiscală
    Una din măsurile de combatere a economiei subterane ar putea fi stimularea reclamantului care sesizează o faptă contravenţională sau infracţiune. Astfel aceasta măsură de eliminare a evaziunii fiscale poate veni de la o manipulare psihologică a evazionistului prin stimularea reclamantului.
    Reclamantul care sesizează o fapta contravenţională sau infracţiune de evaziune fiscală, va fi stimulat cu 40% din valoarea amenzii sau confiscării încasată de organele de control. Această măsură determină agenţii economici să vadă în fiecare client sau angajat un potential reclamant sau chiar ca pe un organ de control.
    Aceasta solutie de a se stimula reclamantul este necesara deoarece:
    – sunt agenti economici sau interlopi care desfasoara o activitate ascunsa de ochii controlului;
    – infiltrarea si urmarirea organelor de control in retele infractionale necesita costuri bugetare ridicate;
    – mareste aria de cuprindere a eficientei activitatii de control intreprinsa de organele statului;
    – organele de control nu vor putea cuprinde niciodata toata activitatea economiei subterane, fara stimularea reclamantului;
    – nici un reclamant nu va sesiza o fapta infractionala sau contraventionala fara sa fie stimulat, deoarece, de obicei, aceste personane ce opereaza in zona neagra a economiei sunt infractori ce pot intreprinde fapte antisociale, si astfel se pot razbuna, iar reclamantii nu sunt siguri ca vor intra in programul de protectie a martorilor;
    – orice act de evaziune fiscala presupune o vanzare si o cumparare, acasta presupune existenta unui client iar stimulare poate determina ca acesta sa devina reclamant;
    – contribuie la eliminarea concurentei neloiale dintre agentii economici ce isi desfasoara activitatea legal si cei ce opereaza in zona neagra a economiei;
    – are ca efect indirect, ulterior, etica fiscala.
    Inducerea la nivel psihologic a agentului economic ca orice faptă de evaziune fiscală pe care o întreprinde poate fi sesizată de orice client care astfel devine, prin natura faptului că este stimulat să sesizeze, ca un agent de control, îl determină pe agentul economic să lucreze legal.
    Acasta determinare a agentului economic de a intreprinde activitati legale, in mod benevol, ca urmare introducerii de acte normative sau instrumente operationale ce nu mai ofera oportunitati de a comite evaziune fiscala, poarta denumirea de autoeliminare a evaziunii fiscale.
    Acesta stare de fapt va duce la o creştere a veniturilor către bugetul de stat, fără să se recurga la noi impozite sau taxe, dimpotrivă, acest lucru va determina în timp scaderea presiunii fiscale, ceea ce este oportun pe timp de criză.
    Beneficiile aduse vor fi şi în rândul agenţilor economici, pentru că se ştie că, în general, cei ce operează în zona neagră a economiei concurează neloial agenţi economici care îşi plătesc obligaţiile fiscale.
    Efectele economice şi sociale vor determina intrarea în legalitate a atelierelor ilegale, eliberarea de bonuri fiscale, chitanţă, factură, angajarea cu forme legale, pentru ca agenţii economici nu vor mai avea încredere să vândă marfa sau să presteze un serviciu fără factură sau fără bon fiscal deoarece clienţi ar putea sa fie reclamanţi. De asemenea vor face angajari doar cu forme legale deoarece stimularea persoanei ce poate reclama poate fi insasi muncitorul.
    Procedura de derulare a stimularii reclamantului

    Reclamantul ce sesizeaza fapta de evaziune fiscala in scris, trebuie sa identifice agentul economic, trebuie sa descrie cat mai exact imprejurarile . In aceste conditii se va adresa Garzii Financiare.
    In cazul in care reclamantul constata o fapta infractionala si nu poate identifica agentul economic se va adresa in scris Politiei – Departamentul depistarea infractiunilor economice.
    Va inregistra la organul fiscal reclamatia.
    Optional, reclamantul, poate sa isi aduca concursul pentru organizarea flagrantului.
    Daca organele de control vor considera potrivit ca reclamantul sa participe pentru realizarea flagrantului atunci acestia vor putea apela la serviciile reclamantului.
    Organele de control vor fi obligate să efectueze controlul în zona reclamată. Acest lucru va evita subiectivitatea alegerii agentului economic supus controlului.
    Dupa constatarea faptei contraventionale sau infractionale si incasarea amenzii si/sau valorificarea confiscarii reclamantul va primi 40% din sumele care au facut subiectul sanctionarii.
    Dreptul de creeanta a reclamantului va deveni exigibil doar in cazul in care organul de executare va incasa suma ramasa definitive din procesul verbal.

    Sunt măsuri simple dar din păcate nepopuliste. Dar noi vrem un popor de hoţi şi evazionişti unde sistemul de valori e distorsionat de persoane dubioase care operează în zona neagră a economiei?
    Efectul psihologic va fi aşa de ridicat asupra agenţilor economici încât aceştia vor elimina singuri dorinţa de a mai acţiona în zona neagră a economiei şi işi va legaliza activitatea sau va lucra 100% doar conform legislaţiei în vigoare.
    In cazul aplicari unui asemenea act normative, este recomandat sa se dea o perioada de gratie de 3 luni pentru a putea intra in legalitate acele personae ce opereaza in zona neagra sau gri a economiei.
    La simpla citire a acestui articol va puteti imagina o multime de reclamanti care se inghesuie la ghiseele finantelor cu sesizarile. Eu cred ca vom constata o crestere a veniturilor la bugetul de stat ca urmare a intrarii in legalitate a agentilor economici. Eu cred ca economia subterana va disparea definitiv.

  4. Mircea says

    Am facut si eu o reclamatie mai devreme, dar totusi, daca dau pe net de un site care in mod fraudulos iti fura banii, sau datele, sau ambele, unde-l pot reclama ? Am tot cautat pe net, dar n-am gasit.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.